Dynamische reclameborden van gewone tot extreem grote afmetingen, waarmee informatie wordt verstrekt of reclame wordt afgebeeld. Deze vorm van communiceren van communiceren met je doelgroep noemen we ‘Narrowcasting’.
Bij ‘Narrowcasting’ maken we onderscheid tussen indoor en outdoor, hoewel deze twee ook prima samen kunnen gaan.
De laatste jaren is de groei enorm, zowel als mogelijkheden, oplossingen en toepassingen;
De toepasbaarheid voor ‘indoor‘ is steeds eenvoudiger, doordat de schermen op basis van LCD almaar goedkoper wordt en omdat de schermen steeds kleiner van omvang zijn geworden, waardoor ze simpelweg minder ruimte innemen.
Installatie mogelijkheden van de schermen alsook het gebruiksgemak zijn enorm verbeterd. Er hoeft nauwelijks meer te worden geïnvesteerd qua aansluitingen, internetverbindingen, etc. Omdat alles er veelal al is en de schermen simpelweg en eenvoudig kunnen worden geïntegreerd in de bestaande setting.
Door middel van Narrowcasting, kun je je bezoekers de weg wijzen in het gebouw en waar nodig eenvoudig aanpassen. Daarnaast kun je (reclame) berichten uitzenden, je publiek informeren over je organisatie en ga zo maar door.
Met gebruik van LED-schermen ben je daarnaast goed in staat om met Narrowcasting ook buitentoepassingen te realiseren. Voorbeelden hiervan zijn de grote reclameborden op masten aan de snelweg, waarop eenvoudig en efficiënt bewegende reclames te zien zijn, ofwel een stilstaande afbeelding, die wekelijks of dagelijks gewijzigd kan worden vanaf kantoor.
Andere toepassingen zijn de bekende prijzenborden bij tankstations, reclameborden aan gevels van bedrijfsgebouwen of voetbalvelden.
Belangrijk is altijd, wat doe je met je Narrowcastingsysteem, hoe voegt dit toe aan je organisatie qua
- efficiëntie,
- communicatie en
- doelgroepbenadering.
Narrowcasting
Narrowcasting laat zich het beste omschrijven als het digitaal aanbieden van een bericht aan een doelgroep. Deze boodschap kan informatief zijn, commercieel of onderhoudend. De meeste uitingen worden gecommuniceerd via een LCD-scherm (meestal indoor) of met gebruik van LED (meestal outdoor).
Omdat je de schermen kunt zien als een device als tablet of monitor of televisie en de mogelijkheden net zo uitgebreid vaak als deze devices, is er ook soms een negatief imago. Omdat het zou (kunnen) afleiden in bijvoorbeeld een horecagelegenheid, wachtkamer of aan de snelweg.
Reden van dit imago is, omdat soms teveel gebruikt gemaakt wordt van de mogelijkheden en daarbij voorbijgegaan wordt aan de essentie. Van allergrootste belang namelijk is, om rekening te houden met de identiteit van de organisatie of afzender en vooral de omgevingsfactoren in relatie tot de ‘ontvanger’; de kijker!
Zoals met alle reclame-boodschappen, is het van belang om vooraf te bedenken, wat je wilt bereiken met de toepassing. In een wachtkamer van een ziekenhuisafdeling is de bezoeker in een andere emotie, dan bij de vertrekhal op Schiphol of op de A2 rijdend naar een afspraak.
Factoren die meespelen zijn naast de emotionele gesteldheid van de doelgroep ook de omgeving. Van belang is de toegevoegde waarde van de uitzending en niet de mogelijkheden van de toepassing.
Soorten informatie die veel voorkomen via Narrowcasting zijn:
- Informatie verstrekken over weer en nieuws
- OV informatie
- Algemene informatie
- Bewegwijzering
- Informatie over vermiste personen
- Bedrijfsspecifieke informatie
- Reclame uitingen
- Interactieve informatieverstrekking
Voordelen
- Kostenefficiënter, doordat afbeeldingen niet geprint hoeven te worden
- Afbeeldingen hoeven niet fysiek gewisseld te worden
- Combineren van informatie en commerciële boodschappen
- Actuele uitingen
- Promotie aanpassen per (geplande) periodes