Lichtreclame op of bij een bedrijfspand moet worden getoetst door de Welstandscommissie van de betreffende gemeente in veel gevallen. De geplande reclame-uiting wordt dan getoetst aan Redelijke Eisen van Welstand of APV (Algemene Plaatselijke Verordening).
Voor monumentale panden gelden strengere regels. Al met al zorgt dit beleid (meestal) voor een evenwichtig straatbeeld. Heel duidelijk zichtbaar is, dat als je het vergelijkt met Belgie of vele andere landen in de wereld, waar dit reclamebeleid op een andere manier of zelfs niet geldt.
Soms zie je ook in Nederland lichtreclames, waarbij je je kunt afvragen, wat het doel is geweest. Organisaties als Platform Lichthinder kijken zelfs kritisch naar o.a. lichtreclames, om te streven naar minder licht om diverse redenen.
Stel bij het bepalen van de juiste reclame-uiting eerst vast welke doel de lichtreclame heeft, welke functie het heeft, wat je identiteit (en imago) is en stem dan de uiting af op de architectuur van het gebouw en de omgeving.
Een eventuele reclamevergunning is met die extra motivatie zo geregeld en het resultaat zal in harmonie zijn met het geheel!